در این نوع بیمه نامه، ساختمان واحد مسکونی، تاسیسات و اثاثیه داخل آن، علاوه بر خطرهای آتش سوزی، انفجار و صاعقه می تواند در برابر کلیه خطرهای اضافی ( سیل ، زلزله ، طوفان، ترکیدگی لوله های آب و فاضلاب، سقوط هواپیما، رانش زمین و . . . ) نیز تحت پوشش قرار گیرد.
بیمه آتش سوزی صنعتی، ساختمان، تاسیسات، ماشین آلات و موجودی انبار و یا کالای در جریان ساخت واحدهای صنعتی را تحت پوشش قرار میدهد.
این بیمه نامه ساختمان، تاسیسات وموجودی مربوط به کلیه واحدهای تجاری، اداری، خدماتی عمومی، فرهنگی، صنفی و درمانی را در مقابل خطرات اصلی و اضافی تحت پوشش قرار میدهد.
آتش: ترکیب هر نوع ماده با اکسیژن که با تولید شعله همراه باشد در این دسته قرار میگیرد. در واقع منشأ اکثر حوادث آتشسوزی همین مورد است.
صاعقه: تخلیه الکتریکی بین دو ابر یا بین ابر و زمین که منجر به بروز خسارت شود نیز در دسته خطرات اصلی قرار میگیرد.
انفجار: در صورتیکه انرژی زیادی بر اثر آزاد شدن ناگهانی گاز یا بخار صورت بگیرد و خساراتی به بار آورد در مجموعه این دسته از خطرات قرار میگیرد. هر نوع انفجاری تحت پوشش بیمه آتشسوزی قرار نمیگیرد. برای مثال انفجار ناشی از فعل و انفعالات هستهای، توسط بیمه آتشسوزی پوشش داده نمیشود.
طوفان و تندباد
سیل و طغیان آب
زلزله و آتش فشان
ضایعات ناشی از برف و باران
ترکیدگی لوله آب
انفجار ظروف تحت فشار صنعتی
شکست شیشه
سقوط هواپیما و هلیكوپتر یا قطعات آنها
سرقت با شکست حرز
هزینه پاکسازی و برداشت ضایعات
ریزش کوه و سقوط بهمن
مسئولیت خسارت ناشی از انفجار و آتشسوزی وارد شده به همسایگان
نکات مهم بیمه آتش سوزی
در قرارداد بیمه آتش سوزی، تأمین خسارت و جبران زیانهای مالی و مادی که بر اثر وقوع خطر آتشسوزی به اموال و دارائیهای منقول و یا غیرمنقول بیمه گذار بر عهده بیمهگر است. بنابراین، خسارتهای مالی مورد تأمین قرار میگیرند نه خسارتهای جانی و بدنی. این بیمه نامه مانند سایر بیمه نامهها، علاوه بر پوششهای اصلی، پوششهای اضافی را شامل میشود که بر بیمه گذار میتواند با انتخاب این پوششها در زمان خرید بیمه نامه، آنها را خریداری کند.
بیمه به ارزش کمتر از قیمت حقیقی:
برای جلوگیری از صدور بیمه به مبلغ کمتر از قیمت واقعی رعایت چندنکته ضروریست که در زیر به آن اشاره خواهد شد:
بیمه به قیمت بیشتر از ارزش حقیقی مورد بیمه (بیمهمضاعف):
اگر مبلغ بیمه شده بیشتر از ارزش حقیقی موردبیمه باشد از آنجا که بیمه نباید دارای سود و منفعت برای بیمهگذار باشد در صورت وقوع خطر حداکثر خسارت به قیمت واقعی پرداخت می شود و نه بیشتر.بنابراین ارزش اموال بیمهشده را متناسب با ارزش واقعی آن اعلام نمایید.
تعریف بیمهمضاعف:
هنگام خرید بیمه آتش سوزی به این نکته توجه داشته باشید در صورتی که تمام یا قسمتی از اموال بیمهشده تحت عنوان قرارداد دیگری نزد بیمهگر دیگری بیمه شود مسئولیت بیمهگر فقط نسبت به بخشی است که بیمهگر اول تامین نکرده باشد در ضمن بیمهگذار حتما باید نام بیمهگر جدید و مبلغ را به اطلاع بیمهگر اول برساند.
بیمه تمام خطر:
در صورتی که تمایل دارید بیمه آتش سوزی تمامی خسارات احتمالی وارد شده را پوشش دهد این نوع از بیمه را انتخاب نمایید. این بیمه گستردهترین نوع پوشش بیمهای در بیمه اموال را ارائه میدهد و هرگونه خسارت احتمالی به هر دلیل مانند بیمه آتش سوزی را جبران میکند. شرایط استانداردی برای بیمهنامه تمام خطر وجود ندارد. البته بیمه تمام خطر نیز استثنائاتی دارد مانند:
اعلام سرمایه توسط متقاضی خرید بیمه
در این حالت متقاض خرید بیمه آتشسوزی با پر کردن فرمی که برای هر یک از شرکتهای بیمه به طرز متفاوتی طراحی شده است، کل سرمایهای که قصد بیمه کردن آن را دارد (بنا و لوازم) را به شرکت بیمه اعلام میکند.
بررسی فرم پیشنهادی توسط نماینده بیمه
نمایندگی درخواست متقاضی بیمه را بررسی میکند. در این شرایط دو حالت ممکن است اتفاق بیفتد؛ یا کارشناس برای ارائه گزارشی نسبت به سرمایه متقاضی بیمه به محل مورد بیمه اعزام میشود و یا به اظهارات بیمهگزار استناد میکند. برای بیمه کردن ساختمانهای صنعتی و غیرصنعتی اعزام کارشناس به محل حتمی است؛ اما در مورد ساختمانهای مسکونی در دو حالت زیر اغلب کارشناسی لازم نیست:هزینه ساخت هر متر مربع از بنا معادل 3/5 میلیون و کمتر در تهران و 2 میلیون و کمتر در شهرستان باشد.ارزش لوازم منزل کمتر از 70% ارزش بنا باشد
توافق متقاضی بیمه و نماینده بیمه در مورد سرمایه تخمینزده شده
در صورتیکه متقاضی خرید بیمه آتشسوزی و نماینده بیمه در مورد سرمایه مورد بیمه به توافق برسند بعد از پرداخت حق بیمه، بیمهنامه صادر میشود. در غیر این صورت نماینده بیمه فرم پیشنهادی را تغییر میدهد و به متقاضی بیمه ارائه میدهد. در این حالت اگر متقاضی موافق بود بیمهنامه صادر میشود و اگر موافق نبود نماینده بیمه فرم پیشنهادی را رد میکند.
در صورتیکه طرفین بیمهگر و بیمهگزار بر سر مبلغ خسارت به توافق نرسند، مسئله را به شورای حل اختلاف ارجاع میدهند. حل اختلاف در چنین حالتی به این صورت است که سه کارشناس موضوع را بررسی میکنند و به اجماع میرسند. هر یک از طرفین یک کارشناس را انتخاب میکند و دو کارشناس منتخب کارشناس سوم را انتخاب میکنند.
اگر بیمهگزار ارزش املاک و اموال خود را بیش از مقدار واقعی اعلام کرده باشد در هنگام بروز خسارت و بعد از بازبینی کارشناس، هزینهای برابر ارزش واقعی املاکش به او داده میشود و نه بیشتر. در واقع این کار نه تنها سودی برای بیمهگزار ندارد که بیمهگزار باید ماهانه هزینه اضافهای را بابت پرداخت حق بیمه خود صرف کند.
در صورتی که مشخص شود بیمهگزار عمداً موجب آتشسوزی مورد بیمه شود تا بتواند از طریق دریافت مبلغ خسارت از شرکت بیمه سودجویی کند، نه تنها هیچ خسارتی به او پرداخته نمیشود بلکه ممکن است از طریق مراجع قانونی نیز مورد پیگرد قرار گیرد. همچنین در مواردی که حادثه آتشسوزی مشکوک به عمدی بودن است، روند پرداخت خسارت ممکن است تا چند سال به طول بیانجامد.
خرید بیمه آتش سوزی برای مناطق مختلف به ویژه کلان شهرهایی مانند تهران بسیار مهم و ضروری است. به این دلیل که در چنین شهرهایی، عدم نظارت بر روی ساخت و سازهای جدید و نبود ایمنی در سازههای قدیمی شهر، خطر وقوع آتش سوزی را افزایش داده است و در صورت وقوع این حادثه خسارتهای فراوانی به بار خواهد آمد.
یکی از مزایای بیمه آتش سوزی ، ارائه پوششهای اضافی در این بیمه است. پوششهای اصلی بیمه آتش سوزی شامل آتش سوزی، صاعقه و انفجار میشود. به این معنی که با خرید این بیمه، ساختمان مورد نظرتان به صورت همزمان در برابر این سه حادثه تحت پوشش قرار میگیرد. اما بیمه آتش سوزی به همین پوششها محدود نمیشود و شما میتوانید با پرداخت مبلغی ناچیز، از پوششهای اضافی این بیمه هم استفاده کنید.